هدرها و فوترها به صفحات سند شما ظاهری شکیلتر و حرفهایتر میبخشند. با این حال، به طور پیشفرض، وقتی یک هدر یا فوتر برای یک صفحه انتخاب میکنید، این طراحی در باقی صفحات نیز تکرار میشود. اما این امکان برای کاربران فراهم شده است که برای هر صفحه بهصورت جداگانه، هدر و فوتر تعریف کنند. در این نوشته، بهطور کامل نحوه انجام این کار را به شما آموزش خواهیم داد.
ایجاد هدر و فوتر در ورد
با ایجاد یک سند جدید شروع می کنیم سپس به آن هدر اضافه خواهیم کرد. به تب Insert بروید. در بخش Header & footer روی دکمه Header کلیک کنید. یک منوی کشویی با گزینه های مختلف ظاهر می شود، با گزینه “Blank” کار می کنیم.
پس از ویرایش هدر برای بستن آن روی گزینه Close Header and Footer کلیک کنید (فلش سیاه) یا اینکه در قسمت دیگری از سند دوبار کلیک کنید. در اینجا تصویر یک لوگو را اضافه کرده ایم.
در این مرحله نحوه اضافه کردن فوتر یا پاورقی را بررسی خواهیم کرد. به تب Insert رفته و در بخش Header & Footer روی دکمه Footer کلیک کنید. Blank را انتخاب کنید. اطلاعات مورد نظر برای فوتر را وارد کنید. می توانید گرافیک، متن، جدول و … اضافه کنید. در اینجا از جدول استفاده کرده ایم.
اضافه کردن هدر یا فوتر متفاوت به صفحه اول در ورد
برای اضافه کردن یک هدر یا فوتر متفاوت در صفحه اول بدون تأثیر روی هدر یا فوتر سایر صفحات:
- هدر یا فوتر را از صفحه اول (براساس مراحل بالا) حذف کنید.
- به تب Header & Footer بروید روی آیکون Header یا Footer کلیک کنید.
- یک قالب را انتخاب کرده و محتوای مورد نظر خود را در صفحه اول تایپ کنید.
- برای بازگشت به متن سند روی خارج از قسمت هدر یا فوتر کلیک کنید.
هدر و فوتر متفاوت برای صفحات فرد و زوج
احتمالاً در سندها یا حتی کتاب های مختلف هدر یا فوتر متفاوت برای صفحات دیده اید. به عنوان مثال می توانید عنوان سند را در هدر صفحات فرد و عنوان بخش را در صفحات زوج داشته باشید. برای داشتن هدرهای مختلف در صفحات فرد و زوج فقط باید یک گزینه را علامت بزنید:
- روی هدر دوبار کلیک کنید.
- در تب Header & Footer Tools، گزینه Different Odd & Even Pages را فعال کنید.
حالا اگر هدر یک صفحه فرد را ویرایش می کنید روی همه صفحات فرد اعمال می شود ولی روی صفحات زوج تأثیر نمی گذارد. برای صفحات زوج نیز به همین صورت است.
شماره گذاری متفاوت صفحات در ورد
برای اینکه بتوانیم تعدادی از صفحات را با حروف و تعدادی دیگر را با عدد شماره گذاری کنیم، می بایست از ویژگیهای Page break و Section بندی (بخش بندی) در Word استفاده نمائیم. برای این منظور به ترتیب مراحل زیر عمل میکنیم:
مرحله اول: در انتهای صفحه ای که میخواهیم شماره صفحات پس از آن، از نوع دیگری باشند؛ کلیک میکنیم، سپس از تب Page layout، از گروه Page setup از لیست کشویی break گزینه Next page را انتخاب می نمائیم:
مرحله دوم: در صورتی که با دابل کلیلک بر روی header یا Footer صفحات، همچنان عناوین header یا Footer ظاهر میشود، یعنی اینکه Page break صورت نپذیرفته و میبایست مجددا مرحله اوّل را تکرار کرد:
- نکته: با انجام این کار در واقع ارتباط بین Footer section 2 با Footer section 1 قطع میگردد و زمینه ایجاد دو Footer متفاوت در یک سند، ایجاد میشود.
مرحله سوم: از تب insert، و از گروه Header & Footer، از لیست کشویی Page Number، گزینه Format Page Number را انتخاب میکنیم، حال از قسمت Number Format ، حالت حروف را انتخاب میکنیم:
- نکته: تا به اینجای کار بخش اول مقاله یعنی section 1، با حروف شماره گذاری شدند.
مرحله چهارم: در Footer section 2 دابل کلیک نموده و از تب insert، از گروه Header & Footer، از لیست کشویی Page Number ، گزینه Format Page Number را انتخاب میکنیم، و از قسمت Number Format ، حالت شماره گذاری را به عدد برمیگردانیم:
- نکته: در همین قسمت گزینه Start at را نیز 1 تنظیم نمائید (البته با توجه به نیازتان).
مرحله پنجم: مجدداً از تب insert، و از گروه Header & Footer، از لیست کشویی Page Number، گزینه Format Page Number را انتخاب میکنیم، و از قسمت Number Format ، از گزینه Bottom of Page یک حالت را انتخاب مینمائیم:
- نکته مهم: ترتیب مراحل فوق الذکر در صورتی که رعایت نشود، با مشکل روبه رو خواهید شد.