حتما می‌دانید که کامپیوتر دستگاهی آسیب پذیر بوده و موارد مختلفی می‌تواند، باعث بروز مشکل در دستگاه شود. اما آیا تا به حال به تاثیر شرایط آب و هوا و دما روی دستگاه فکر کرده‌اید؟ فکر می کنید تاثیر این مورد بر روی کامپیوترهای شخصی زیاد است؟ در ادامه به این سوال‌ها جواب داده‌ایم.

تاثیر دما و شرایط آب و هوایی بر روی کامپیوتر

گرما آن هم وقتی زیاد باشد می‌تواند بر عملکرد کامپیوتر و طول عمر قطعات تاثیر بگذارد. با این اوصاف همیشه این سوال مطرح است که چطور می‌توان گفت که سیستم بسیار داغ شده یا فقط گرم است و اینکه آیا باید نگران گرمای آن بود. اندازه‌گیری مقداری گرمایی که بتواند به کامپیوتر شخصی آسیب وارد کند یا اینکه موجب کرش کردن سیستم شود سخت است، اما راه‌هایی برای مراقبت از این مقدار وجود دارد. در اینجا می‌توانید با عوامل تشدید‌کننده گرما در سیستم کامپیوتر و همچنین دمای مناسب سیستم آشنا شوید.

حقیت ساده‌ای درباره این موضوع وجود دارد و آن این است که حرارت طبیعی ایجاد شده، حاصل جریان برق است. هر چیزی که انرژی مصرف می‌کند تا اینکه فعالیتی را به پیش ببرد حالا چه کامپیوتر باشد، یا موتور یک ماشین یا حتی بدن ما در نتیجه آن دما بالا می‌رود؛ البته مقدار انرژی برقی که سیستم نیاز دارد بستگی به کاری دارد که قرار است انجام دهد.

اجزای درون کامپیوتر خیلی راحت گرما تولید می‌کنند، به‌خصوص دمای سیستم به واحد پردازنده مرکزی (CPU) و واحد پردازشگر گرافیکی (GPU) بستگی دارد و حاصل گسترش یافتن برق در سراسر مدار‌ها و مقاومت‌های داخلی یک کامپیوتر است.زمانی که CPU روی فرکانس‌های بالا و با سرعت بالایی در حال پردازش است، حالتی به نام اورکلاکینگ (Overclocking) پیش می‌آید که با تولید گرمای زیاد دمای سیستم را بسیار بالا می‌برد. فایده انجام این کار سریع‌تر شدن کار‌ها و پردازش بالاتر سیستم است، اما قطعا به ولتاژ بالایی از برق نیاز دارد که این وظیفه را به‌خوبی به سرانجام برساند.

نیاز بیشتر CPU به برق و جریان الکتریسیته نتیجه‌ای برابر با گرمای بیشتر دستگاه در پی خواهد داشت. سیستم البته بی‌تفاوت در برابر افزایش شدید دما نمی‌ماند و فعالیتی برای کاهش گرما انجام می‌دهد که در آن کریستال‌های نوسان‌ساز را درگیر یک فرآیند می‌کند، به این فعالیت کاهش دما، آندرکلاکینگ (Underclocking) می‌گویند. به‌طور طبیعی زمانی که این کار انجام می‌شود بهره‌وری سیستم کاهش پیدا می‌کند. انجام‌دادن بازی‌ها، دیدن ویدیو، محاسبات سنگین، رایت کردن و کپی کردن فایل‌ها همگی می‌توانند فشار زیادی بر CPU وارد کنند. همان‌طور که احتمالا تا حالا خودتان هم حدس زده‌اید، زمانی که چند نمونه از این نوع فعالیت‌ها یا فعالیت‌های سنگین دیگر با هم به یک سیستم تحمیل شود،باعث گرمای بیش از حد سیستم خواهد شد و نگرانی‌هایی را در پی خواهد داشت.

البته قدرت پردازنده‌های مختلف و میزان بهینگی مصرف در آنها هم تاثیر زیادی در میزان برق مصرفی و البته گرمای تولید آنها دارد؛ یعنی یک پردازنده سریع‌تر و بهینه‌تر که با معماری بهتری ساخته شده باشد در انجام امور یکسان نسبت به یک پردازنده ضعیف‌تر، انرژی کمتری مصرف می‌کند و همچنین گرمای کمتری هم ایجاد می‌کند.

حتی اگر گرمای سیستم بر عملکرد آن تاثیرگذار باشد، بعید است که در کار شما با دستگاه اختلال ایجاد شود. اگر کامپیوتر شما کند شده یا همه چیز در سر جای خود گیر کرده است، نشانه‌ای بزرگ از گرمای بیش از حدی است که سیستم را تحت‌تاثیر خود قرار داده است.شاید سریع‌تر شدن چرخش پره‌های فن را در زمان پردازش سنگین CPU بشنوید؛ در این حالت سیستم به وسیله فن‌های خود تلاش می‌کند که گرمای بیش از حد CPU -گرمای طبیعی سیستم معمولا از اجزایی ایجاد می‌شود که از جنس آلومینیوم هستند- را از کیس یا محفظه سیستم خارج کند.کامپیوتر‌ها حالتی به نام fail-safe دارند که به محض شدید شدن گرما بخش‌هایی را که ممکن است آسیب ببیند خاموش می‌کنند. در برخی موارد شاید کل سیستم خاموش شود و تا لحظه‌ای که به اندازه کافی خنک نشده باشد نتوان راه‌اندازی مجدد را انجام داد.

حتی اگر این دمای بالا، باعث خرابی بخشی از سخت‌افزار شود، به شما اجازه خواهد داد قبل از خاموش شدن مجدد، به‌طور کوتاه به فایل‌های خود دسترسی پیدا کنید.اگر محفظه کیس کامپیوترتان باز است و به اجزای داخلی سیستم دسترسی مستقیم دارید، به آرامی قطعات را لمس کنید. انتظار می‌رود که بسیار گرم باشند، البته هیچ‌کدام به حدی گرم نیستند که مجبور شوید دست خودتان را سریع عقب بکشید.

در نهایت بهتر است بدانید که حالت ایده‌آل این است که اتاق محل کار یا قرار‌گیری سیستم در خانه باید دمایی متعادل و برابر با ۲۳ درجه سانتیگراد داشته باشد، اما هر دمایی بالاتر از ۲۷ درجه می‌تواند شرایط را برای وارد شدن آسیب‌ به سیستم شما فراهم کند. در همین حال سیستم شما نباید دمایی بالاتر از ۷۵ درجه سانتیگراد را تجربه کند.

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *